Wat verwacht (familie van) een cliënt van mij?

Dit artikel behandelt wat de (familie van) de cliënt van jou (mag) verwachten. Je bouwt een band op met de cliënt en de naasten. Je zorgt ervoor dat zowel de cliënt als de naasten volledig op jou kunnen vertrouwen. Attenza specialiseert zich in langdurige zorgmomenten. Dit betekent dat jij geruime tijd met de cliënt zal doorbrengen.

Wegwijs maken
Het is in de palliatieve en terminale thuiszorg van groot belang de cliënt (en familie) zoveel mogelijk rust en comfort te bieden. Je begint daarom altijd met de familie en cliënt wegwijs maken in het traject. Het is voor hen een nieuwe en ongewone situatie waarin het mede jouw rol is voor verheldering te zorgen.

Psychische ondersteuning
Je bent een aanspreekpunt voor vragen en psychische kwesties. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de cliënt al vrede met deze fase van het leven heeft. Wellicht hebben naasten dit nog niet. Je kan hen ondersteunen en voorbereiden op het overlijden van de cliënt.

Lichamelijk ongemak
Het kan voorkomen dat de cliënt in de laatste levensfase pijn of ongemak ervaart. Het is jouw taak om dit te signaleren en er voor te zorgen dat de cliënt deze fase van het leven zo weinig mogelijk ongemakken ervaart.

Wat mag de familie niet verwachten?
Omdat het soms onduidelijk kan zijn wat de familie niet mag verwachten, een kort lijstje:

  • Volledig huishouden bijhouden: Lees het artikel: Wordt er ook van mij verwacht dat ik huishoudelijke taken uitvoer voor een cliënt?
  • Boodschappen doen voor de familie: Als je voor jezelf naar buiten gaat om boodschappen te doen, is het natuurlijk altijd aardig om wat mee te nemen voor de cliënt of familieleden. Maar je hoeft niet de weekboodschappen te doen. Let hierbij ook op dat je het goed regelt met geld door middel van bijv. een kasboekje.

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerde Artikelen